Salam semua,
Hari cuti umum bagi negeri Johor sebab kemenangan pasukan bolanya. Tapi apa kena mengena dgn aku plk kan? Nak buat macam mana, aku kerja dgn company yg menguruskan pasukan bola JDT ni (boss aku lah) so aku ni kena tempias2 cuti jgk. Yeahhhh sebab dapat cuti!!!
So smlm aku ada try mkn kat restoran cina muslim. Dikesempatan cuti ni, aku planning nak buat lauk tu. Ok ni nak share resipinya
Bahan-bahan:
Untuk kukus
Ikan (siakap or apa2 yg rasa sesuai)
Halia 2cm - ditumbuk
Bawang putih 3 ulas - ditumbuk
Minyak masak 1 sudu
Sos tiram 1 sudu
Daun limau purut 3 helai - dicarik
Garam secukup rasa
Untuk dikisar
Cili merah 6 biji
Cili api 5 biji - kalau nak pedas
Serai 3 tangkai
Kunyit 2cm
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 3 biji
Air sedikit
Minyak 1/2 sudu
Bahan lain:
Tomato 1 biji
Bendi 10 tangkai (ikut suka)
Bunga kantan 1 tangkai - belah 2 atau 4
Air asam
Daun limau purut 5 helai
Gula 1 sudu (secukup rasa)
Cara-caranya:
1- mula2 sediakan bahan utk kukus ikan (make sure ikan dah dibasuh bersih ya). Halia dan bawang putih yg telah ditumbuk, sos tiram dan garam dilumurkan pada ikan kemudian seasoning dengan garam secukup rasa. Letak minyak ckit dan jgn lupa letak daun limau purut yg telah dikoyak-koyak tu bg ikan bau wangi. Kukus lebih kurang 10minit. Jgn overcooked nanti isi ikan kenyal.
2- untuk memulakan menumis, letak minyak (jgn sikit atau jgn byk sgt juz sederhana je). Minyak dah panas, masukkan kesemua bahan yg telah dikisar tu, masak sampai dah naik bau.
3- Dah nmpk mcm garing2 / dah naik bau kemudian masukkan air asam jawa dan daun limau purut. Biarkan seketika sampai mendidih. Lepas tu masukkan bendi (aku x potong bendi ni sbb family aku suka makan satu tangkai trs, lg pun x berlendir) dan bunga kantan. Letak gula dan garam secukup rasa.
4- Kemudian tuang ikan yg dah kukus tu sekali dgn air2 kukusan tu skli. Letak tomato. Biarkan seketika kemudian bendi dah empuk bolehlah tutup api. Siap utk dimakan.
Ok ni first try aku. Aku puas hati dgn hasilnya..nyummy. selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment